Jiří Menzel točí nový film

Filmový a divadelní režisér Jiří Menzel začíná točit 30. června nový film s názvem "Sukničkáři". Příběh vypráví o tom, jak není lehké dělat operu, ale i všechno ostatní v životě. Oscarový režisér je tentokrát zároveň autorem námětu i scénáře k svému filmu.

Praha 29. června 2012 - Po úspěchu s filmem "Obsluhoval jsem anglického krále" (2006), který získal čtyři České lvy, cenu kritiků na Berlinale a další mezinárodní ocenění, přichází Jiří Menzel se snímkem, jenž divákům odhalí svět opery zbavený pozlátka a přinese příběh o lásce, o zklamání z lásky k opeře a také o celoživotní vášni pro operní pěvkyně, především sopranistky. To vše podané s nadsázkou a humorem typickým pro Menzelovy filmy. První klapka filmu "Sukničkáři" odstartuje 30. června více jak dvouměsíční natáčecí maratón, během něhož filmový štáb navštíví atraktivní lokality po celých Čechách.

„Může být na opeře něco zajímavého? Dospělí lidé, oblečení do nesmyslných hadrů, nalíčení jako šašci, předvádějí nepravděpodobné příběhy, vydávají ze svých hrdel podivné zvuky, a to hodně nahlas, aby překřikli ten rámus z orchestřiště. Opera je královnou veškerého umění. Ale co dneska s tím?“ Tak glosuje operu Jiří Menzel. Ale opera není jen stylizovaná hra, kterou vidí diváci na scéně. Operu tvoří lidé, obyčejní smrtelníci, s běžnými starostmi a nešvary, kterým život přináší vážné i komické situace. Opera jsou profesionální zpěváci často zatížení dlouholetým drilem, ale také nadšenci, kteří dělají operu pro lásku k hudbě a z kterých čiší bezprostřední radost ze zpívání. Opera je také "Don Giovanni", potrestaný prostopášník, který má i v dnešním světě spoustu následovníků.

Hlavními postavami filmu jsou operní režisér Vítek, učitelka Markétka a operní zpěvák Jakub, které představují Jan Hartl, Libuše Šafránková a Martin Huba. V dalších rolích se objeví například Jiřina Jirásková jako matka Markétky, Ivana Chýlková jako Markétčina dcera, dále Emma Smetana, Václav Kopta a další. Specifikem snímku je výrazné propojení s hudebním světem, čemuž Jiří Menzel podřídil také obsazení rolí operních pěvců, do kterých angažoval profesionální zpěváky. Diváci se tak mohou těšit na filmovou premiéru řady osobností z českých operních scén jako např. Anna Klamo, držitelka ceny Thálie za rok 2011, Lucie Juránková, Jan Mikušek a další.

Na novém snímku se podílejí režisérovi stálí spolupracovníci, z nichž mnozí patří mezi přední osobnosti české kinematografie. Za kameru se postaví Menzelův dvorní kameraman Jaromír Šofr, hudbu k filmu složil uznávaný skladatel Aleš Březina a střihu se ujme Jiří Brožek, držitel osmi Českých lvů. Dále se na filmu podílejí filmový architekt Milan Býček, výtvarník Jaroslav Milfajt, kostymérka Sylva Hanáková-Zimulová, maskérka Jiřina Pahlerová a zvukař Radim Hladík jr. Na scénáři spolupracovala Tereza Brdečková.

Premiéra filmu s názvem Sukničkáři je naplánována na první polovinu roku 2013.

Novinky o Sukničkářích můžete sledovat na Facebooku

Producentem snímku je produkční společnost MediaPro Pictures Praha, koproducentem TV Nova, společnost Medialogue a distributorem Bontonfilm.

Mail: petr.slavik(at)bontonfilm.cz