"Sukničkáři" Jiřího Menzela mají za sebou první týden natáčení

Nový film Jiřího Menzela "Sukničkáři" má za sebou první natáčecí týden. V hlavních rolích nového snímku se představí Jan Hartl, Libuše Šafránková a Martin Huba. Diváci se mohou dále těšit na Jiřinu Jiráskovou, Ivanu Chýlkovou a další známé tváře.

Praha 9. července 2012 - První klapka "Sukničkářů" padla v sobotu 30. června na malebném nádvoří barokního zámku v Lysé nad Labem. Před kamerou se objevili slovenský herec Martin Huba a Jiřina Jirásková, která k natáčení poznamenala: „Je mi velkou ctí natáčet s panem Menzelem a panem Hubou a dnešní den jsem si opravdu užila. Jsem ráda, že se můžu filmu účastnit.“ Filmování, které probíhalo v zámeckých interiérech i v rozsáhlém parku, se v rolích komparzistů zúčastnili také místní senioři, kteří mají na zámku již několik let svůj domov.

Další dny se filmový štáb přesouval každé ráno na jinou lokaci. Natáčelo se v Divadle na Vinohradech, v Libeňském parku, v malebných lesích kolem Jevan a první natáčecí týden byl zakončen v areálu bývalého cisterciáckého kláštera v západočeských Plasích, jehož historie sahá až do 12. století a který filmařům poskytnul více než působivou atmosféru. Kromě herců se v Plasích zúčastnilo natáčení více jak padesát malých dětí, které si zahrály členy dětského pěveckého sboru. „Dnes to bylo moc příjemné a doufám, že nám to tak vydrží i nadále“, řekla po natáčení v Plasích Libuše Šafránková, představitelka učitelky Markétky. „S panem režisérem Menzelem jsme se seznámili v 70. letech při práci v Činoherním klubu, když mě obsadil do role Colombiny ve hře Tři v tom. Bylo to pro mě nesmírně cenné setkání. Dovídali jsme se od něj leccos nového o situačním humoru, o nadsázce, nebo třeba jak vystavět a načasovat gag. Od té doby jsme se setkali ještě několikrát v divadle i ve filmu. Mám pocit, že mě Jirka provází celý život,“ dodala Šafránková ke spolupráci s Jiřím Menzelem.

Film "Sukničkáři" odhalí divákům svět opery zbavený pozlátka a přinese příběh o lásce, o zklamání z lásky k opeře a také o celoživotní vášni pro operní pěvkyně. To vše podané s nadsázkou a humorem typickým pro Menzelovy filmy. "Ptají se mě, jestli to bude komedie. Jak to krucinál mám vědět! Možná to bude smutný a možná zase takový, že to bude lidem k smíchu", komentuje s nadhledem a vtipem svůj film Jiří Menzel. Režisér, který získal v roce 1968 Oscara za film "Ostře sledované vlaky", je poprvé za svou kariéru zároveň autorem námětu a scénáře, na němž s ním spolupracovala Tereza Brdečková. Hlavní postavy operního režiséra Vítka, učitelky Markétky
a světově uznávaného zpěváka Jakuba ztvární Jan Hartl, Libuše Šafránková a Martin Huba. Ve vedlejších rolích se objeví Jiřina Jirásková, Ivana Chýlková, Václav Kopta, mladé herečky Emma Smetana a Eva Josefíková a další.

Filmový štáb se usadí na celý tento týden v Praze a poté "Sukničkáři" vyrazí do Mělníka, Tábora a Českého Krumlova. Dvouměsíční natáčení skončí na začátku září. Premiéra nového snímku je naplánována na první polovinu příštího roku. Novinky o "Sukničkářích" můžete sledovat na Facebooku.

Producentem filmu je společnost MediaPro Pictures, koproducentem TV Nova, společnost Medialogue a distributorem Bontonfilm.

Mail: petr.slavik(at)bontonfilm.cz