Jiří Menzel poděkuje Táboru promítáním pod širým nebem

Natáčení nového filmu Jiřího Menzela Sukničkáři se chýlí ke konci. Tvůrci filmu chtějí veřejně poděkovat obyvatelům Tábora za pomoc při natáčení. Nachystali pro ně promítání zdarma.

suknickari 120702 menzel hartl

Tábor, 25.srpna 2012 - Přesně měsíc strávili tvůrci filmu Sukničkáři v Táboře. Na polovinu prázdnin se stal pro štáb druhým domovem.

Zvládnout náročný natáčecí plán se týmu Jiřího Menzela podařilo především díky skvělé spolupráci s místními. „Vedení města, policie, hoteliéři, ti všichni nám nebývale vyšli vstříc, rozhodně nad rámec svých běžných povinností,“ pochvaluje si spolupráci výkonný producent filmu Misu Predescu. „Ale překvapila nás také ochota a ohleduplnost lidí v ulicích. Bez problémů snášeli různé uzavírky a omezení dopravy či pohybu chodců.“

Mnoho Táboranů si také zahrálo v komparzu i malé epizodní role.

Režisér Menzel se tedy rozhodl obyvatelům Tábora veřejně poděkovat. Učiní tak ve středu 29.srpna před plátnem letního kina Biograf Láska, které Sukničkáři přivezou na Žižkovo náměstí. Poté všem občanům Tábora promítnou zdarma některý z Menzelových legendárních filmů. Promítání začne po setmění mezi cca ve 21.30.

Film Sukničkáři odhalí divákům svět opery zbavený pozlátka a přinese příběh o lásce, o zklamání z lásky k opeře a také o celoživotní vášni pro operní pěvkyně. To vše podané s nadsázkou a humorem typickým pro Menzelovy filmy. "Ptají se mě, jestli to bude komedie. Jak to krucinál mám vědět! Možná to bude smutný a možná zase takový, že to bude lidem k smíchu", komentuje s nadhledem a vtipem svůj film Jiří Menzel. Režisér, který získal v roce 1968 Oscara za film Ostře sledované vlaky, je poprvé za svou kariéru zároveň autorem námětu a scénáře, na němž s ním spolupracovala Tereza Brdečková. Hlavní postavy operního režiséra Vítka, učitelky Markétky a světově uznávaného zpěváka Jakuba ztvární Jan Hartl, Libuše Šafránková a Martin Huba. Ve vedlejších rolích se objeví Jiřina Jirásková, Ivana Chýlková, Václav Kopta, mladé herečky Emma Smetana a Eva Josefíková a další.

Premiéra nového snímku je naplánována na první polovinu příštího roku. Novinky o Sukničkářích můžete sledovat na Facebooku.

Producentem filmu je společnost MediaPro Pictures, koproducentem TV Nova, společnost Medialogue a distributorem Bontonfilm.

Mail: petr.slavik(at)bontonfilm.cz